Kunst in de openbare ruimte

Colours of time

Colours of time
Colours of time
Colours of time
Colours of time
Colours of time

Kunstenaar: Rubins J. Spaans
Straatnaam: Fluitpolderplein 12
  Amstelwijk
Materiaal: Gepoedercoat RVS
Jaar van plaatsing: 2016

Omschrijving:

Colours of time (2016)

Gepoedercoat metaal

‘De harmoniserende kracht van structuren in de natuur in samenspel met het veranderende licht in de tijd vormt mijn inspiratie.’

Rubins J. Spaans (*1966 -)

Op vrijdag 9 september 2016, wordt op het Fluitpolderplein het kunstwerk Colours of Time van Rubins J. Spaans onthuld door wethouder Frank Rozenberg. De onthulling bestaat uit het doorzagen van een boomstammetje. Dit als verwijzing naar het groen in de wijk, het streven van de Vereniging Amstelwijkbelang om het groen in de wijk te behouden en het beeld. 

De Vereniging Amstelwijkbelang nam het initiatief bij het tot stand komen van Colours of time en leverde ook een financiële bijdrage. De vereniging stelde zich tot doel om initiatieven te ontplooien tot het behoud van het bestaande, natuurlijke groene karakter van de Amstelwijk en directe omgeving – in de meest ruime zin van het woord. 

Colours of time is een verwijzing naar de bomen in de omgeving en naar de verkleuring van de bladeren in de herfst. De lange lijnen die door elkaar lopen verbeelden een stam met takken. In de wijk wordt op deze manier een boom teruggebracht.

Rubins J. Spaans verbindt in zijn constructie Colours of time kleur, ruimte en tijd. De kleuren veranderen door het samenspel van licht en tijd, evenals de schaduwwerking. Veranderen van licht en daarmee kleur is ook een verandering in tijd. Net als bij een zonnewijzer verglijden de schaduwen. Het is een spel met de omgeving door het innemen van de ruimte en het schaduwspel op het plaveisel; ruimte, kleur en tijd.

Rubins onderzoekt kleurwaarneming. Hoe kan het samenspel van geometrische vormen, licht en kleur de ruimte beïnvloeden. En bovenal hoe wordt dat door de kijker ervaren. Zijn nieuwsgierigheid naar de natuur en natuurlijke fenomenen is het belangrijkste thema in zijn werk.

 

Plattegrond: