Kunst in de openbare ruimte

Zonder titel

Zonder titel
Zonder titel

Kunstenaar: Auke de Vries (1937 - ) Meer informatie
Straatnaam: Prinses Beatrixlaan, in vijver tegenover Park070
  Bovenveen
Jaar van plaatsing: 2023

Omschrijving:

Dit kleurrijke verticale kunstwerk is zo geplaatst dat het van vele kanten zichtbaar is. Door dit beeld worden landschap en architectuur verbonden. Natuur en kunst raken elkaar en beïnvloeden elkaar.

Kunst en natuur zijn twee zelfstandige fenomenen. De veranderende natuur toont volumineuze bomen in de zomer en lineaire staken in de winter. Staat kunst hiermee in contrast of in samenhang? Dit beeld toont in zijn verticale opbouw en groeivorm overeenkomst met de natuur, maar contrasteert tegelijkertijd door middel van de speelse geometrische vormen.

Auke de Vries: “De vormen proberen, als het ware, naar boven te klimmen. Verdringen elkaar, duwen elkaar opzij, vechten elkaar de tent uit. Dit eindigt ten slotte in een tovenaarshoed. Het is een wonderlijk krachtenspel, maar het is ook de levendigheid die het kunstwerk overeind houdt.”
 

Auke de Vries (1937)

Auke de Vries is een internationaal bekend beeldend kunstenaar. Hij maakt vanaf de jaren zeventig al metalen sculpturen. Zijn beelden zijn lichte, abstracte constructies opgebouwd uit geometrische vormen, die lijken te zweven: lijnen, kegels, kubussen, cilinders en vlakken. Het zijn eigenlijk gestolde schetsen, losjes in de lucht getekend. Zeer bekend is zijn 200 meter lange ‘Maasbeeld’ bij de Willemsbrug in Rotterdam. De beelden in de openbare ruimte van Auke de Vries zijn landmarks geworden in steden als Amsterdam, Barcelona, Hannover, Maagdenburg, Ludwigsburg, en Wakefield in Yorkshire. In Park Sijtwende staat een kleiner beeld van Auke de Vries.

Opdracht

BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is opdrachtgever van het kunstwerk en het is door een bijdrage van het Mondriaanfonds mede mogelijk gemaakt. Tijdens de bouw van het CBS-gebouw in de jaren 70 zijn er twee werken van Auke de Vries gerealiseerd. BPD en De Vries hebben gezamenlijk besloten om de bestaande werken niet terug te plaatsen, maar een nieuwe opdracht te verstrekken voor Park070. Het nieuwe kunstwerk is ontworpen in relatie tot het nieuwe plan en de bestaande omgeving, in nauwe afstemming met de gemeente Leidschendam-Voorburg, de architect en de landschapsarchitect.


Op 27 juni 2023 is het kunstwerk overgedragen aan de gemeente Leidschendam-Voorburg en symbolisch onthuld door de wethouders Astrid van Eekelen en Marcel Belt.

Plattegrond: