Kunst in de openbare ruimte

Flora

Flora
Flora

Kunstenaar: Theo van der Nahmer (1917 - 1989) Meer informatie
Straatnaam: Park Vreugd en Rust, zijde Oosteinde
  Voorburg Oud
Materiaal: Beton, Brons, Gietbeton

Omschrijving:

Flora (Brons; 1989)

Theo van der Nahmer (1917-1989)

Beeldenroute nummer 20

Het bronzen beeld toont Flora die met beide handen een boeket bloemen vasthoudt. Flora is de Romeinse godin van de lente en de bloemen. Haar Griekse tegenhangster is de nimf Chloris. Jarenlang heeft de Flora in Park Sonnenburgh gestaan.

Na vandalisme in 2014 verdwijnt het beeld in de opslag. Na een noodzakelijke restauratie medio 2017 en haar herplaatsing in 2018 pronkt deze godin weer tussen het groen. 

Flora lijkt te twijfelen welke vorm ze gaat aannemen. Het beeld vibreert en blijft schetsmatig. De beelden van Van der Nahmer worden wel omschreven als ‘opgewekte, geestige spooksels’. De laatste jaren van zijn leven tekent en schetst Van der Nahmer alleen nog maar. Waarschijnlijk is Flora eerder gemaakt en pas in 1989 in brons gegoten. 

Theo van der Nahmer volgt van 1933 tot 1938 de opleiding Bouwkunde aan de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten in ’s-Hertogenbosch. Aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag krijgt hij zijn opleiding beeldhouwen.

Van der Nahmer wordt gerekend tot de kunstenaars van de Nieuwe Haagse School. Hij werkte bij voorkeur in was, zodat hij zijn beelden in kleine stukjes kon opbouwen. 

In Den Haag zijn veel van zijn beelden te vinden, waaronder de bekende Flaneur (1968) op het Lange Voorhout. Dit beeld ter nagedachtenis aan de columnist, journalist en schrijver Eduard Elias staat vlakbij nummer 42. Aan de Groot Hertoginnelaan in Den Haag staat Eline Vere (1956) als verwijzing naar deze typisch Haagse roman en als monument voor de schrijver Louis Couperus.

 

Plattegrond: