Kunst in de openbare ruimte

Zonder titel

Zonder titel
Zonder titel
Zonder titel

Kunstenaar: Auke de Vries (1937 - ) Meer informatie
Straatnaam: Park Sijtwende
  Sijtwende I en II
Materiaal: Gelakt staal
Jaar van plaatsing: 2007

Omschrijving:

Op de grens tussen Leidschendam en Voorburg ligt sinds 2007 het bijzondere Park Sijtwende, dat is aangelegd bovenop de gelijknamige tunnel. Het park bestaat uit twee eilanden: een speeleiland en een stilte-eiland. Op het stilte-eiland is het gemeentelijke Monument voor Vrede en Vrijheid te vinden. Hier vindt op 4 mei de herdenking van oorlogsslachtoffers plaats. Ook zijn er vijf kunstwerken te bewonderen, die ‘De reis van het leven’ verbeelden. De kunstenaars zijn: Auke de Vries (zonder titel), Piet Warffemius (Bomen), Ton Kalle (De Grote Beer), Armando (Das Rad) en Gjalt Blaauw (Hoorn des overvloeds).

Auke de Vries is een internationaal bekend beeldend kunstenaar. Zijn beelden laten zich omschrijven als gestolde schetsen, losjes in de lucht getekend. Zeer bekend is zijn 200 meter lange ‘Maasbeeld’ bij de Willemsbrug in Rotterdam.

Het door Auke de Vries gemaakte ontwerp gaat een relatie aan met de omringende natuur. Kunst en natuur zijn twee zelfstandige fenomenen. De veranderende natuur toont volumineuze bomen in de zomer en lineaire staken in de winter. Staat kunst hiermee in contrast of in samenhang? Dit beeld toont in zijn verticale opbouw en groeivorm overeenkomst met de natuur, maar contrasteert tegelijkertijd door middel van de speelse geometrische vormen. Het werk straalt een mysterieuze levensvreugde uit.

 

Plattegrond: