Kunst in de openbare ruimte

De Dorpswacht

De Dorpswacht
De Dorpswacht
De Dorpswacht

Kunstenaar: Frans Kokshoorn (1947 - 2021) Meer informatie
Straatnaam: Franse Kerkstraat 5
  Voorburg Oud
Materiaal: Beton, Brons
Jaar van plaatsing: 2009

Omschrijving:

De Dorpswacht (brons; 2009)

Frans Kokshoorn (1947 - 2021)

De naam van dit bronzen beeld heeft iets van geruststellen en veiligheid. Een Dorpswacht was een beschermer tegen snode figuren en gespuis in de nacht. In die nachtelijke uren kon er van alles gebeuren. Zelfs in de grote stad. Er is niet voor niets een schilderij gemaakt van een Nachtwacht.

Sommige dorpen of wijken in de stad hadden een Klepperman die met zijn klepper geregeld zijn ronde maakte om te waarschuwen als er iets niet in de haak was. Geen prettig beroep om er bij nacht en ontij op uit te moeten gaan.

Deze Dorpswacht is geen klepperman of nachtwacht. Hij let wel goed op wie het Beschermde Dorpsgezicht Voorburg binnenkomt. Breed in de schouders en hoekig. Hij buigt alert naar voren. De Voorburgse Dorpswacht wil verwelkomen en begroeten.

Het beeld van Frans Kokshoorn wordt op zaterdag 7 november 2009 onthuld door burgemeester Hans van der Sluijs.

De Dorpswacht is een geschenk van de stichting 'Mooi Voorburg' aan de gemeente Leidschendam-Voorburg ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum in 2009.

Frans Kokshoorn was op en top verbonden met zijn geboorteplaats Voorburg. Hij woonde en werkte in de oude dorpskern.

Hij gaat naar de St. Jozefschool in de Sionstraat en vervolgt een opleiding tot timmerman aan de LTS en MTS. Dat is het toch niet en Frans Kokshoorn gaat werken als bouwkundig tekenaar. In 1969 gaat hij naar de Vrije Academie Werkplaats voor Beeldende Kunsten en daaropvolgend in 1971 naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Na zijn afstuderen in 1976 vestigt hij zich als vrij kunstenaar. Hij wordt lid van de kunstenaarsgroepering "Groep Delta". Naast het werken in zijn atelier aan de Kerkstraat geeft hij (parttime) creatieve therapie in een psychiatrisch ziekenhuis.

In 2004 wint Kokshoorn de driejaarlijkse Aart van den IJsselprijs van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Frans was erg betrokken met de kunst en cultuur in zijn gemeente. Zo was hij jarenlang intensief betrokken bij Museum Swaensteyn. Frans Kokshoorn was een veelzijdig en aimabel kunstenaar en recht door zee in een samenwerking. Zijn humor ontbreekt niet in zijn werk. Hij was soms wat gesloten maar altijd in voor een goed gesprek. Zeker als het over de kunsten en het leven ging.

Plattegrond: