Kunst in de openbare ruimte

Royal Lady

Royal Lady
Royal Lady
Royal Lady
Royal Lady

Kunstenaar: Gerard de Gier (1951)
Straatnaam: Stationsplein
  Voorburg West
Jaar van plaatsing: 2022

Omschrijving:

Je kunt altijd KLEUR aan je leven geven.

 De kleurstelling van het beeld Royal Lady weerspiegelt de positiviteit waarmee de kunstenaar Gerard de Gier in het leven staat. Met zijn kunst laat hij zien hoe je je leven opnieuw zin kan geven en van tegenslag naar succes gaat. Hij wil anderen daarmee inspireren en opvrolijken. Dat is Gerard.

Gerard de Gier wordt pas op latere leeftijd kunstenaar. Tot 1999 werkt hij bij de Tweede Kamer. Hij is daar in dertig jaar tijd opgeklommen van bode tot facilitair manager. De erfelijke, maar niet dodelijke, spierziekte HMSN maakt een eind aan dat heerlijke werk. Gerard krijgt last van zenuwpijn en van een verminderde kracht en verminderd gevoel in zijn benen en voeten. Ook zijn onderarmen en handen zijn aangetast. Daarnaast is hij sneller vermoeid en kan hij niet meer goed tegen stress.

Als jongeman ziet Gerard een torso staan in de etalage van een Haagse kunsthandel. Eigenlijk is dat de aanleiding om torso’s te gaan beschilderen. Gerard begint met het beschilderen van torso's en bustes, later maakt hij ook schilderijen, beschildert hij tassen en laat hij een aantal van zijn schilderijen overbrengen op kleding.  De eerste jaren maakt hij al zijn kunst zelf. Maar door de progressie van zijn ziekte lukt dat niet meer. Van kunstwerken die hij nu maakt, ontwerpt hij vormen en kiest hij de kleuren. Het inkleuren laat hij over aan een assistent.

Een deel van de opbrengst van al zijn verkochte werk is bestemd voor het Prinses Beatrix Spierfonds.

Door zijn handicap heeft hij een eigen artistieke methode ontwikkeld. Hij neemt een potlood in zijn hand dat hij op het te maken kunstwerk plaatst. Doordat hij trilt met een gestrekte arm, ontstaat er een wirwar aan strepen, halen en bochten. Met een vlakgom haalt hij de overbodige krassen, slierten en strepen weg. De vormen die zo ontstaan, kleurt hij in met een vooraf gekozen kleurenpalet.

Gerard krijgt een ambitieus idee om meer mensen met zijn kunst te bereiken: een door hem beschilderd beeld, dat wordt vergroot en een plek moet krijgen in de openbare ruimte. In oktober 2018 presenteert Gerard zijn idee op een inspraakavond van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Er wordt positief gereageerd maar de uitgekozen locatie is ongeschikt en het eerste ontwerp te duur.

De coronacrisis gooit ook roet in het eten, waardoor het plan wordt geparkeerd. Maar in het voorjaar van 2021 benadert Gerard de gemeente opnieuw om het project nieuw leven in te blazen. Er volgden enkele aanpassingen in het oorspronkelijke plan en er wordt gesproken met verschillende stakeholders. Met als resultaat dat zijn beeld Royal Lady een plek krijgt op het Stationsplein in Voorburg. Daarmee is zijn ambitieuze plan werkelijkheid geworden. 

Dat is Gerard.

www.datisgerard.nl

Plattegrond: