Sijtwende
Kunstenaar: | Frans Roijmans |
Straatnaam: | Park Sijtwende, ingang Rodelaan |
Sijtwende I en II | |
Materiaal: | Beton, Brons |
Jaar van plaatsing: | 2017 |
Omschrijving:
Sijtwende (Brons op bijpassende hardstenen sokkel; 2003)
Frans Roijmans (1937- )
Het beeld Sijtwende toont twee acrobatische figuren die ‘samenwerken’.
Het begrip Sijtwende
Een Sijtwende is van oorsprong een waterkering. Wende betekent ‘keren’ ofwel het keren van water.
Deze sijtwende is de landscheidingsdijk of landscheiding tussen Delfland en Rijnland. Als Hoevensytwinde wordt deze landscheidingsdijk voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1285. De sijtwende wordt aangelegd op voorstel van Floris V (1254-1296), graaf van Holland en Zeeland. De dijk is noodzaak want het polderpeil ligt in de 13de eeuw in Rijnland ongeveer 1 meter hoger dan in Delfland.
Bij de aanleg van de N14 krijgt het hele plan voor tunnels, woningen en groen de naam Sijtwende.
Sijtwende als Samenwerken
De twee figuren van het beeld staan dus voor samenwerken. Binnen het enorme Sijtwende-project zoekt de Publiek Private Samenwerking (PPS) ‘Sijtwende’ naar de balans tussen tegenstrijdige belangen. Een nieuwe snelweg als verbinding tussen de A4 en de A44 is noodzaak maar dan wel met het behoud van een goed woonklimaat in de Gemeente Leidschendam-Voorbrug. Het gaat bij de aanleg van de ‘Sijtwende Verlengde Landscheidingsweg’ dan ook om de samenwerking tussen stabiliteit en creativiteit. De onderste figuur staat voor de stabiele publieke partijen en de bovenste figuur staat voor de creatieve marktpartijen.
De aanleg is behoorlijk ingewikkeld. Zo zijn er al sinds 1936 plannen voor de aanleg van een Verlengde Landscheidingsweg op de ‘Sijtwende’. De oplossing ligt in het Sijtwende plan met tunnels dat in 1994 door private partijen wordt aangeboden. Al in 2003 worden de tunnels geopend door Koningin Beatrix. Voor een dergelijk omvangrijk project is een uitvoering van 9 jaar bijzonder snel, het resultaat van een unieke samenwerking bij ontwikkeling en realisatie. Als markering wordt er in 2003 een beeld gemaakt in opdracht van de Sijtwende B.V. (Bohemen B.V. en Volker Wessels Vastgoed B.V.). Het wordt betaald met de in 1999 toegekende A.M. Schreudersprijs, voor bijzondere prestaties bij ondergronds bouwen.
Het beeld ‘Sijtwende’ staat tot 2011 op de Sijtwende-rotonde maar moet plaats maken voor het beeld ‘In de hemel gevlogen’ van Klaas Gubbels. ‘Sijtwende’ krijgt een plek aan de rand van dit pleintje. Het beeld wordt inmiddels ‘Acrobaten’ genoemd. Op 27 oktober 2017 krijgt het zijn oorspronkelijke naam terug op een meer centrale plaats. Het verwijst nu beter naar het Sijtwende-project en indirect naar de waterkering.
De kunstenaar
Frans Roijmans werkt sinds 1975 als kunstenaar in zijn geboorteplaats Reusel. Eerst maakt hij vooral keramiek. Vanaf 1980 maakt hij ook bronzen beelden. Na 1995 stapt Roijmans helemaal over op brons. De gemeente Boekel geeft in 2004 de opdracht voor een bronzen standbeeld van Leontien van Moorsel. Paul Roijmans maakte dit samen met hulp van vader Frans.
Bestand:
- lint Sijtwende (4.798 KB)
Plattegrond: