Kunst in de openbare ruimte

De Tobbevrijwilliger

De Tobbevrijwilliger

Kunstenaar: Guido Sprenkels (1959) Meer informatie
Straatnaam: Prins Bernardlaan, ter hoogte van De Vliegerlaan
  Voorburg Midden
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 2001

Omschrijving:

De Voorburgse kunstenaar Guido Sprenkels (1959) maakt De Tobbevrijwilliger in 2001. Dat is het jaar dat Theater de Tobbe 25 jaar bestaat. De naam Tobbe verwijst naar het oude badhuis aan de Badhuislaan waar het theater tussen 1976 en 1991 gevestigd is. In 1991 verhuist Theater de Tobbe naar het Burgemeester Feithplein.

De Tobbevrijwilliger maakt een uitnodigend gebaar naar bezoekers van het theater: “Komt u binnen en geniet van wat wij u gaan bieden”. De lange achterpanden van zijn avondkostuum zwaaien zwierig omhoog. Het beeld staat buiten, ter hoogte van de artiesteningang van het theater, en verwelkomt zo ook de artiesten die gaan optreden.

Het bronzen beeld toont een man in een rokkostuum. Een ‘rok’ was jarenlang de avondkleding voor mannen. Zonder dit formele stijlvolle kostuum met vest en strik kon je eigenlijk niet uitgaan naar een theater, feestelijke bijeenkomst of ceremonie. Het verschil tussen de heren en de aanwezige bedienden zat in vele details.

Deze galante gastheer is een eerbetoon aan het vele werk van alle vrijwilligers van Theater de Tobbe gedurende de jaren 1976 - 2001. Het is aan al die honderden vrijwilligers te danken dat het theater gedurende het 25-jarige bestaan kan functioneren.

Het beeld is gemaakt in opdracht van het theater als symbolisch geschenk aan alle vrijwilligers. Het geschenk wordt mogelijk gemaakt door de financiële inbreng van diverse organisaties, stichtingen en verenigingen, fondsen, bedrijven en particulieren. De gemeente draagt een deel van de bijkomende kosten. De Tobbevrijwilliger is officieel overgedragen aan de toenmalige gemeente Voorburg.

Theater de Tobbe is uiteindelijk in 2012 opgegaan in Theater Ludens.

Maar De Tobbevrijwilliger maakt nog steeds het inviterende gebaar om naar binnen te gaan. Komt dat zien!

 

 

 

Plattegrond: