Kunst in de openbare ruimte

Vallende ruiter

Vallende ruiter
Vallende ruiter

Kunstenaar: Frank Letterie (1931 - ) Meer informatie
Straatnaam: Park Vreugd en Rust, op het grasveld voor de Orangerie
  Voorburg Oud
Materiaal: Beton, Brons
Jaar van plaatsing: 1971

Omschrijving:

Vallende ruiter (Brons; bronsgieterij A Cire Perdue Fa. M.N.R. Joosten; 1971)

Frank Letterie (1931-)

Gesigneerd: Letterie '71.

Beeldenroute nummer 17

Frank Letterie werkt voornamelijk in brons, zo ook bij dit beeld. Vaak gaat het om een interactie tussen mensen, tussen dieren of tussen mens en dier. Vallende ruiter is hier een mooi voorbeeld van en laat een momentopname vol beweging zien. Het beeld is robuust, lijkt ‘zwaar’ en toch volop in actie. Paard en ruiter kunnen het beste van alle kanten bekeken worden om een indruk te krijgen van de ‘val’. Frank Letterie heeft meer beelden gemaakt van paarden en soms ook met vallende ruiters. Allemaal in een andere beweging maar alle als een bevroren moment van een actie.

In de vijver van park Middenburg staat van Letterie het beeld Vrouw met spelend kind waarbij het gaat om een meer verstilde wisselwerking tussen moeder en kind.

Frank Letterie wordt op 11 oktober 1931 in Den Haag geboren. Het beeldhouwen leert hij tussen 1954-1958 aan de Koninklijke Academie te Den Haag en tussen 1958-1961 aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Letterie is bekend van zijn bronzen maar ook van zijn penningen. Hij wint in 1977 de Hofwijckprijs.

 

Plattegrond: