Kunst in de openbare ruimte

Allongée, liggende vrouw

Allongée, liggende vrouw

Kunstenaar: Per (Pieter of Perry) Abramsen (1941 - 2018) Meer informatie
Straatnaam: Park Vreugd en Rust, midden in het park tussen Parkweg en oosteinde
  Voorburg Oud
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 1987

Omschrijving:

Allongée, liggende vrouw (Brons; 1986)

Per Abramsen (1941-2018)

Beeldenroute nummer 21

Volgens Abramsen moeten zijn beelden zich niet meteen blootgeven als figuur. Als eerste moeten de vormen opvallen. Dit bronzen beeld wekt de suggestie van een liggende vrouw, maar dan alleen door middel van een gedrapeerde jurk of mantel.

Oorspronkelijk staat Allongée op de binnenplaats van het voormalige gemeentehuis aan de Herenstraat 42 / Raadhuisstraat 47a. Allongée is medio 1986/87 gemaakt in opdracht van de gemeente Voorburg (nu gemeente Leidschendam-Voorburg) ter gelegenheid van de verbouw/nieuwbouw van het gemeentehuis. Het beeld komt schuin op een verhoogd plantenbed te liggen. Op termijn verdwijnt de binnenplaats en zo is er naar een nieuwe plek gezocht. Eveneens met een plantenbed.

De kunstenaar noemt het beeld ook wel Manteau Reposant ofwel Rustende mantel. Net zo karakteristiek als Allongée. De vorm is in ruste, vrij massief, flegmatiek, gesloten en afwerend.

Per Abramsen studeert aan de Academie voor Beeldende Kunsten en technische Wetenschappen in Rotterdam. Zijn werk is in veel musea en beeldenroutes te vinden, bijvoorbeeld in Museum Beelden aan Zee en in Parijs.

Plattegrond: