Kunst in de openbare ruimte

Zittende vrouw

Zittende vrouw

Kunstenaar: Frans Kokshoorn (1947 - 2021) Meer informatie
Straatnaam: Kleine Laan 2
  Voorburg Oud
Materiaal: Brons, Granito
Jaar van plaatsing: 2000

Omschrijving:

Zittende vrouw (brons; 2000)

Frans Kokshoorn (1947 - 2021)

Op de website van Frans Kokshoorn heeft dit beeld de titel Zittende Figuur. Toch staat dit beeld bekend als Zittende vrouw. En dat klopt ook wel. Frans Kokshoorn heeft meerdere Zittende Figuren gemaakt. Het voornaamste onderscheid tussen de vrouwen en de mannelijke figuren is de ‘rok’.

Eigenlijk doet het er bij een dergelijk abstract beeld niet toe. Er zit gewoon iemand op een bankje.

Is het een oude man die even uitrust in het zonnetje? Is het een moeder die op de spelende kinderen let? Is het iemand die op zijn/haar geliefde wacht? Alles kan.

Dat maakt dit beeld zo sprekend. De betekenis is zelf in te vullen door de toeschouwer.

De beschouwer kijkt naar de figuur en de figuur, rustend op het bankje, kijkt misschien terug. Is er gelegenheid om er even gezellig bij te gaan zitten?

Sinds 2002 zitten aan de Scheveningseweg twee Zittende Figuren (man en vrouw). In de gemeente Ten Boer is in 2007 een Zittend Figuur (man) geplaatst. In Terneuzen staat sinds 2010 een beeldengroep van drie Zittende Figuren (twee vrouwen en een kind).

Al deze beelden zijn van Frans Kokshoorn.

Frans Kokshoorn was op en top verbonden met zijn geboorteplaats Voorburg. Hij woonde en werkte in de oude dorpskern.

Hij gaat naar de St. Jozefschool in de Sionstraat en vervolgt een opleiding tot timmerman aan de LTS en MTS. Dat is het toch niet en Frans Kokshoorn gaat werken als bouwkundig tekenaar. In 1969 gaat hij naar de Vrije Academie Werkplaats voor Beeldende Kunsten en daaropvolgend in 1971 naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Na zijn afstuderen in 1976 vestigt hij zich als vrij kunstenaar. Hij wordt lid van de kunstenaarsgroepering "Groep Delta". Naast het werken in zijn atelier aan de Kerkstraat geeft hij (parttime) creatieve therapie in een psychiatrisch ziekenhuis.

In 2004 wint Kokshoorn de driejaarlijkse Aart van den IJsselprijs van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Frans was erg betrokken met de kunst en cultuur in zijn gemeente. Zo was hij jarenlang intensief betrokken bij Museum Swaensteyn. Frans Kokshoorn was een veelzijdig en aimabel kunstenaar en recht door zee in een samenwerking. Zijn humor ontbreekt niet in zijn werk. Hij was soms wat gesloten maar altijd in voor een goed gesprek. Zeker als het over de kunsten en het leven ging.

Plattegrond: