Kunst in de openbare ruimte

Atlas

Atlas

Kunstenaar: Guido Sprenkels (1959) Meer informatie
Straatnaam: Herenstraat 157
  Voorburg Oud
Materiaal: Brons, Graniet
Jaar van plaatsing: 2002

Omschrijving:

Atlas (bronzen plastiek; 2002)

Guido Sprenkels (1959)

De titaan Atlas is in de Griekse mythologie de drager van het hemelgewelf. Van de oppergod Zeus moet de reus Atlas (de drager) voor straf tot in de eeuwigheid de sterrenhemel ondersteunen. Daar is veel kracht nodig en Atlas is dan ook flink gespierd. Guido Sprenkels laat alleen de torso van Atlas zien en de aanzet van de benen en armen. Door het met grove toets boetseren van grote plakken klei ligt de nadruk op de beweging en op de suggestie van spierbundels.

Guido Sprenkels heeft voor het uitbeelden van Atlas gekozen, omdat op Hofwijck Christiaan Huygens (1629 - 1695) woonde en daar het uitspansel bestudeerde met zijn zelfgemaakte sterrenkijkers. Atlas torst hier ‘figuurlijk’ de sterrenhemel voor hem.

Dit beeld vormde samen met de beelden Cupido van Erik du Chantenier en Het Voorburgse Bootje van Josine Croïn het afscheidsgeschenk van het gemeentebestuur van Voorburg aan de Voorburgse bevolking. Dit naar aanleiding van de fusie met Leidschendam in 2002. De schenking was een belangrijke impuls voor de door het gemeentebestuur gewenste beeldenroute in de Herenstraat.

Weetjes:

Op veel klokken staat een Atlas op de bovenzijde omdat de eeuwigheid met het verstrijken van de tijd heeft te maken. Het Paleis op de Dam heeft aan de achterzijde een Atlas, als symbool van Amsterdam als middelpunt van het universum. Atlantis, het Atlasgebergte en de Atlantische Oceaan danken hun naam aan Atlas. Een Atlas is ook een verzameling landkaarten in een boekvorm.

 

Plattegrond: