Kunst in de openbare ruimte

Between us

Between us
Between us
Between us

Kunstenaar: Dorota Buczkowska (1971 - ) Meer informatie
Straatnaam: Park Vreugd en Rust, zijde Oosteinde
  Voorburg Oud
Materiaal: Brons, Granito
Jaar van plaatsing: 2006

Omschrijving:

Between us (bronzen plastiek; 2006)

Dorota Buczkowska (1971 - )

Beeldenroute nummer 18

‘Tussen ons’ is een bronzen bol in de vorm van een vervlechting van takken. Een bol is een gesloten vorm, maar hier luchtig en open door de doorkijkjes tussen de takken. Het is een ‘onderonsje’ van takken; in zichzelf besloten en verstild. De ‘boombol’ contrasteert in Park Vreugd en Rust met de natuur maar wordt er ook door opgenomen. Between us staat symbool voor onze verantwoordelijkheid voor het ecosysteem waarin wij leven.

Op advies van de Adviescommissie Openbare Kunst koopt in 2006 de gemeente Leidschendam-Voorburg Between us van Dorota Buczkowska uit de zusterstad Konstancin-Jeziorna. Dit ter gelegenheid de stedenband gedurende 15 jaar op het gebied van cultuur, muziek, sport, scouting en gemeentelijke diensten. Officieel start de samenwerking tussen Konstancin-Jeziorna en het toenmalige Leidschendam op 3 mei 1991. Between us wordt onthuld op vrijdagmiddag 12 mei 2006 door burgemeester Marek Skowronski en wethouder Tilly Zwartepoorte.

Between us staat eerst in de Herenstraat voor Het Swaentje. De takken van de ‘boombol’ zijn nogal scherp en kledingstukken van enkele voorbijgangers lopen schade op. Het beeld wordt daarom naar een hoekje aan het einde van de Herenstraat verplaatst maar daar komt het niet meer tot zijn recht.

Een derde plek op de hoek van de Herenstraat en de Rozenboomlaan werkt prima door een klein perkje rondom het beeld. Helaas moet het beeld ook daar weer weg door grondverkoop. Het wordt op 2 november 2016 in park Vreugd en Rust geplaatst. 

Dorota Buczkowska studeerde af aan de afdeling Sculptuur en Restauratie van Kunstwerken aan de Academie voor Beeldende Kunst te Warschau. Daarnaast volgde zij Genderstudies aan de Universiteit van Warschau. Zij volgde ook lessen aan de École Nationale Supérieure d'Arts à la Villa Arson te Nice in Frankrijk. Buczkowska fotografeert en maakt schilderijen, beelden, grafiek en tekeningen. De kunstenares werkt in verschillende materialen en technieken waarbij herhalingen van vorm vaak een belangrijke rol spelen. Haar werk werd geëxposeerd in Polen, Duitsland, Oostenrijk, Israël en Frankrijk.

In het Zijdepark (naast Westfield Mall of the Netherlands) staat het beeld Moed van de beeldhouwer Marek Lukasik. Dat granieten beeld wordt in 2006 door Konstancin-Jeziorna geschonken aan Leidschendam-Voorburg.

Vanaf januari 2019 zijn de bestaande stedenbanden vanuit de gemeente officieel beëindigd. De opgebouwde contacten worden onderhouden door de Stichting Stedenbanden.

Between us is een Plastiek. Bij een plastiek wordt een beeld gemaakt door het toevoegen of weghalen van plastisch materiaal als boetseerwas of klei (de additieve methode). Het model van dit beeld is van takken gemaakt. Het kan dan ook een Assemblage worden genoemd (het werken met gevonden onderdelen). Omdat de kunstenares vooraf aan het gieten in brons het gietmodel van boetseerwas heeft bewerkt is het eindresultaat toch een plastiek.

 

Plattegrond: