Kunst in de openbare ruimte

Moed

Moed
Moed

Kunstenaar: Marek Lukasik (1958 - )
Straatnaam: Lavendel, Via Verdi, in het Zijdepark bij het strandje
  Leidschenhage
Materiaal: Graniet, Granito
Jaar van plaatsing: 2006

Omschrijving:

Moed (granieten sculptuur; 2005)

Marek Lukasik (1958 - )

Moed of dapper zijn toont het hoofd van een man en een deel van zijn torso. De man maakt zich los uit het graniet. Hij wil verder……   

Op een zonnige vrijdagochtend 12 mei 2006 wordt Moed onthuld door de burgemeesters Michiel van Haersma Buma en Marek Skowronski. Het beeld is een geschenk van de Poolse zusterstad Konstancin-Jeziorna aan Leidschendam-Voorburg. Dit ter gelegenheid van 15 jaar stedenband op het gebied van cultuur, muziek, sport, scouting en gemeentelijke diensten. Officieel start de samenwerking tussen Konstancin-Jeziorna en het toenmalige Leidschendam op 3 mei 1991.

De Poolse beeldhouwer Marek Lukasik kunstenaar is zelf aanwezig. Hij heeft Moed in augustus 2005 gemaakt en is benieuwd hoe het beeld er nu bij staat.

Marek Lukasik is een in steen gespecialiseerde beeldhouwer in Konstancin-Jeziorna. In 1983 studeert Lukasik af in de schilderkunst en grafiek aan de Academie voor Kunsten in Lodz. Hij volgt ook nog een cursus beeldhouwen in Pietrasanta bij Carrara, de streek die bekend is om het fraaie marmer.

Lukasik werkt graag met dit marmer en met zandsteen en graniet. Zijn werk werd geëxposeerd in Polen, België, de Verenigde Staten van Amerika, Tsjechië en Frankrijk.

Na zijn studie maakte Lukasik grafiek en illustreerde hij boeken. Ook ontwierp hij kostuums voor films. Tegenwoordig combineert hij het beeldhouwen met lesgeven. In culturele centra van Konstancin-Jeziorna en Gora Kalwaria geeft hij lessen in het tekenen naar de natuur en het werken met klei.

Na de onthulling wordt bekend gemaakt dat de vijver naast het Zijdepark de naam Konstancin-Jeziorna Vijver krijgt. Er wordt een bord onthuld met de nieuwe naam van de vijver.

In de middag wordt er in de Herenstraat voor Het Swaentje nog een tweede beeld onthuld door burgemeester Marek Skowronski en wethouder Tilly Zwartepoorte. Dit bronzen beeld is gemaakt door de beeldhouwster Dorota Buczkowska. Between us is door de gemeente Leidschendam-Voorburg aangekocht. Het beeld staat nu in Park Vreugd en Rust aan de kant van het Oosteinde.

Vanaf januari 2019 zijn de bestaande stedenbanden vanuit de gemeente officieel beëindigd. De opgebouwde contacten worden onderhouden door de Stichting Stedenbanden.

Moed is een beeldhouwwerk. Beeldhouwen is hakken of houwen in een hard materiaal. Er wordt materiaal weggehaald (subtractieve methode). Materialen om beelden uit te houwen zijn bijvoorbeeld marmer, hout, baksteen, gips, kunststof of graniet. Door het beeldhouwen ontstaat er een Sculptuur. Uiteindelijk is de term Beeldhouwer de naam geworden voor alle ruimtelijk werkende kunstenaars, ook als er geen materiaal wordt weggehaald maar toegevoegd (de additieve methode).

 

 

Plattegrond: