Kunst in de openbare ruimte

De Paarden van Apollo

De Paarden van Apollo
De Paarden van Apollo
De Paarden van Apollo
De Paarden van Apollo
De Paarden van Apollo
De Paarden van Apollo

Kunstenaar: Ruudt Wackers (1941) Meer informatie
Straatnaam: Fonteynenburghlaan 7, tuin Reinier de Graaf Behandelcentrum
  Voorburg West
Materiaal: Brons gepatineerd
Jaar van plaatsing: 2021

Omschrijving:

Het beeld De Paarden van Apollo is een schenking van de heer Dick Morsink aan de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het dan nog gipsen beeld uit de jaren negentig is in 2007 door hem aangekocht en daarna in België in brons gegoten in overleg met de kunstenaar Ruudt Wackers. Het beeld pronkt jarenlang in de voortuin van Huize Hoekenburg dat door de heer Morsink grondig is gerestaureerd.

Het thema De Paarden van Apollo is klassiek te noemen. Het zijn de paarden die de zonnewagen van Apollo voorttrekken langs de hemelboog. Dit volgens de Grieks/Romeinse mythe. De Franse titel verwijst naar de god Apollon in de oud-Griekse naamversie. De Romeinen noemden deze god Apollo.

Het gaat om een impressie. De paarden van Apollo galopperen door de wolken. Of is het eerder een wolk waarin paarden zijn te herkennen? Ruudt Wackers is aan het beeld begonnen door te proberen paarden te ontdekken in de bewolking van de vroege ochtend. Een kleine voorstudie in brons met een vergulde zonneschijf en studies van wolken in pen en penseel gingen aan het beeld vooraf.

Het beeld De Paarden van Apollo is robuust en statisch maar tegelijkertijd een beweging die elk moment kan veranderen en dat maakt het beeld spannend. In dit brons ontbreken Apollon en de strijdwagen. Je ziet de paarden en misschien toch een glimp van de zonnegod in zijn strijdwagen.

Functies van goden worden aan die van andere gekoppeld en namen met elkaar verwisseld. Zo is er een Grieks/Romeinse mix ontstaan tussen Helios, Sol en Apollo. En die Apollo wordt de populaire god van alles en nog een beetje. Als Apollo Lykios is hij de god van het licht, natuurlijk met paarden en een strijdwagen. Andere variaties zijn Phoibos Apollo en Apollo Helios. Dan wordt Apollo ook nog god van de geneeskunst als Apollo Paian en van de muziek als Apollo Musagetes.

Ruudt Wackers is beeldhouwer en schilder. Hij studeerde aan de Rijksacademie van beeldende kunsten en richtte in 1983 zijn eigen Wackers Academie (kennis en kunde door studie en observatie is de beste basis) op in Amsterdam. In de jaren '90 verliet Wackers zijn school en trok naar een nieuw atelier in het zuidwesten van Frankrijk. Sinds 2018 werkt en woont hij in Italië. De kunstacademie met zijn naam floreert nog altijd. De monumentale schilderwerken van Ruudt Wackers waren in de jaren 70 en daarna populair in Italië. Hij exposeerde er in bekende galeries zoals Galerie Forni in Bologna. Ook in België, Frankrijk en Duitsland zijn werken van Ruudt Wackers geregeld tentoongesteld. Veel van zijn werk bevindt zich in openbare- of particulier collecties.

https://www.ruudtwackers.com

 

 

 

Plattegrond: