Kunst in de openbare ruimte

Toegangshek Park Vreugd en Rust

Toegangshek Park Vreugd en Rust
Toegangshek Park Vreugd en Rust
Toegangshek Park Vreugd en Rust

Kunstenaar: Leendert Ringlever (1870 - 1940) Meer informatie
Straatnaam: Park Vreugd en Rust, zijde Parkweg
  Voorburg Oud
Materiaal: Baksteen (handvorm), Natuursteen, Smeedijzer, Verf, Verguld
Jaar van plaatsing: 1973

Omschrijving:

Toegangshek Park Vreugd en Rust (1910)

Leendert Ringlever (1870 - 1940)

In Brussel werd van 23 april tot 1 november 1910 de 17e universele wereldtentoonstelling gehouden. Het was een feestelijk evenement ondanks een enorme brand op 14 en 15 augustus. Er kwamen een 13 miljoen bezoekers. Nederland presenteerde zich onder meer met een Hollandsche tuin rondom een centrale een vijver met een tempeltje. De tuin werd aangelegd door "J.C. de Lange's Tuinbouwinrichting" te Rotterdam.

In de tuin stond in elke tuinhoek een klein paviljoen en op elk midden van de vier zijden een smeedijzeren toegangshek. De vier hekken hadden allemaal dezelfde stenen zuilen en muurtjes om het hek te dragen. Elke zuil droeg een afsluitende steen met een leeuw met een wapenschild in de klauwen. In de overspanning van elk hek, met lantaarn, was de tekst Nederland Pays Bas verwerkt. Het smeedijzer van elk hek was wel in een eigen stijl uitgevoerd.

Twee hekken werden gemaakt door de Rotterdamse (edel)smid en ontwerper Leendert Ringlever (1870 - 1940). Van die twee werd één hek aangekocht door een heer De Voogd voor zijn landgoed Hoekenburg. Er zullen nieuwe zuilen zijn gemetseld en wellicht werden ook de dekplaten en twee leeuwen aangekocht. Ook zal de tekst Nederland Pays Bas zijn vervangen door een reeks krullen.

Zijn de kroontjes in de twee middenpanelen toen vervangen door tulpen? De twee bordjes met L. Ringlever zullen zeker zijn verwijderd.

Ergens rond 1924 wordt het landgoed Hoekenburg aangekocht door de gemeente. Het hek wordt in ieder geval voor 1928 grondig gesloopt. Het smeedijzer wordt opgeslagen en blijft in een hoek van de gemeentewerf roesten totdat het in 1963 wordt ontdekt door de heer L.J. Kok van Mooi Voorburg. Na deze ontdekking van het hek heeft Mooi Voorburg zich ingezet voor de restauratie en plaatsing ervan bij deze ingang van Park Vreugd en Rust.

De firma Elderhorst uit Nootdorp neemt het hek onder handen. De originele lantaarn uit 1910 is na al die jaren verdwenen en er wordt een bijpassende versie ontworpen. Op 5 september 1973 wordt het hek, in volle glorie herrezen, officieel ‘geopend’ als toegang tot Park Vreugd en Rust vanaf de Parkweg.

 

Plattegrond: